Program pt. pers. care au trecut/trec printr-un divort/separare si pentru copiii acestora

Despartirea, o sansa pentru a te descoperi si a creste!

Divortul este unul dintre cele mai stresante evenimente care pot sa apara in viata unei persoane. Este un proces de reacomodare si reorganizare a vietii atat pentru ambii parteneri, cat si pentru copii, indiferent cine a initiat divortul.

Pana la reorganizare insa, are loc un proces de doliu dupa relatia pierduta, dupa banalitatile vietii de zi cu zi, dupa momentele frumoase si sentimentul de securitate pe care il da o relatie. Persoana care trece printr-un divort nu isi pierde doar partenerul/partenera, ci si felul de a trai pe care il avea impreuna cu acesta si imaginea vietii asa cum si-o proiectau pentru viitor, indiferent de calitatea acesteia.

Este important ca in acest context dificil, persoanele implicate sa foloseasca resursele pe care le au pentru a trece mai usor prin aceasta perioada a vietii lor. Astfel de resurse pot implica prieteni, familie si colegi.

De multe ori oamenii incearca sa isi ascunda suferinta creata de un divort pentru a nu fi considerati slabi de catre cei apropiati. La randul lor, cei apropiati au tendinta de a minimaliza efectele unui divort, oferindu-i celui in cauza solutii pentru a uita fostul partener de viata neluand in seama nevoile reale ale persoanei.

Divortul este o experienta. Ca orice experienta de viata acesta este important pentru concluziile si invatamintele cu care persoana ramane dupa ce furtuna a trecut.

In aceste situatii psihoterapia poate ajuta. Psihoterapeutul poate fi un suport in procesul de separare, de traire a pierderii si de reconstruire a vietii si identitatii personale dupa divort. De asemenea, psihoterapia poate fi de folos in explorarea personala cu scopul de a da un sens propriu acestei experiente.

Impactul divortului parintilor asupra copiilor

Dificultatile relationale dintre parinti si divortul aduc in viata membrilor unei familii multe schimbari, presiuni si stres care il pot afecta pe copil atat la nivelul vizibil al functionarii lui zilnice, in ceea ce priveste de exemplu alimentatia, somnul, performanta scolara, cat si la un nivel mai putin vizibil, cel al vietii emotionale. Majoritatea copiilor sunt puternici si rezilienti si se intorc la o viata normala dupa 2-3 ani. Atunci cand capacitatea de adaptare a copilului este depasita, pot aparea probleme in diferite domenii (emotional, social, educational).

Copilul poate resimti emotii intense, care-l coplesesc si il confuzeaza. Sentimentul lui de siguranta, atunci cand parintii lui se despart, este profund zdruncinat. El poate sa se intrebe: „Daca tata/mama ma iubeste, atunci cum de pleaca de langa mine?” Sau: „Oare ce am facut sau ce nu am facut eu de parintii mei se despart?” Sunt intrebari importante care-l pot preocupa mult pe copil, deseori simtindu-se responsabil sau vinovat in legatura cu decizia parintilor sai.

Pentru ca atunci cand parintii se despart emotiile sunt intense, amestecate si copiilor poate sa le fie greu sa le exprime, pot sa apara, indicand o suferinta interioara a copilului:

  • regresii ale unor comportamente/achizitii deja functionale (enuresis, encompresis, balbism/alte tulburari de vorbire sau copilul nu mai vrea sa manance singur, sa se imbrace singur, sau revine la suzeta, biberon sau la obiecte tranzitionale folosite in trecut pentru autolinistire etc),
  • anxietate sau frici foarte intense, uneori insotite de cosmaruri,
  • tulburari de alimentatie,
  • tulburari de somn,
  • izolare, lipsa de conectare cu cei apropiati, fie prin activitati singuratice, fie prin activitati stimulative (de exemplu petrece mult timp jucandu-se pe calculator)
  • agresivitate
  • dificultati scolare, o scadere a performantelor, a concentrarii si a atentiei acordate temelor, orelor de la scoala.
  • Rezistenta mai scazuta la infectii/boli

Rolul de parinte continua si dupa ce relatia de cuplu s-a incheiat, copilul are nevoie de relatia cu fiecare dintre parintii sai pentru a se simti iubit si a-si continua cresterea. Parintii pot primi ajutor specializat pentru a (re)stabili un parteneriat in relatia parinte-parinte, in absenta relatiei de cuplu si pentru a reface, in contextual noii constelatii familiale, relatia parinte - copil.

Vom construi împreună un spațiu terapeutic potrivit pentru a explora subiecte/întrebări importante precum:

  • Cum m-am schimbat eu ca părinte în contextul divortului? Cum s-a schimbat familia noastră?
  • Cum a fost afectat copilul meu la nivel emoțional de experiența dificultatilor relationale si divortul parintilor sai?
  • Cum s-a schimbat relatia cu copilul meu?
  • Cum pot să-i ofer sprijin emoțional copilului meu?
  • Cum pot sa-i ofer iubirea si siguranta de care are nevoie?
  • Cum pot petrece timp de calitate cu copilul meu atunci cand nu mai locuiesc cu el
  • Cum și de la cine cer ajutor atunci când îmi este greu? Ce resurse sunt importante pentru mine ca părinte?

Modalitatile prin care specialistii PsyClass pot ajuta persoanele care trec printr-un divort/separare sunt multiple, contribuind la o abordare complexa a acestui moment din viata dumneavoastra. Programul nostru cuprinde:

  • Sedinte de terapie individuala
  • Sedinte de terapie de cuplu
  • Consilierea cuplului privind modalitatea in care acestia abordeaza problemativa divortului in fata copiilor
  • Consilierea parintilor privind implicarea in cresterea si educarea copilului dupa divort
  • Terapia copilului (daca este necesar)
  • Consult psihiatric (daca este necesar)

Aveti o intrebare? Ne puteti contacta la