Explorarea Feminitatii

Disclaimer: Accesta nu este un grup feminist , el se adreseaza exclusiv femeilor

Inca de mici ne luptam cu modul in care cei din jur ne percep pentru ca suntem fete si mai apoi femei. De cate ori nu am auzit „Vai, ce urat, te comporti ca un baiat!”, „ Nu e frumos sa te cateri in copaci, numai baietii fac asta!” sau „O domnisoara adevarata nu se poarta asa.”, si toate aceste cuvinte ”condimentate” cu o privire profund dezaprobatoare , un ton al vocii care ascunde surpriza si dezamagire, o fluturare amenintatoare a mainii...

Dar oare suntem chiar atat de diferite de barbati? Cat din diferentele care exista sunt adevarate si cat impuse in mod artificial de cutume si rigiditati ale unei societatii incapabile sa se adapteze in timp util la ritmul de dezvoltare haotic pe care singura il impune?

Feminitatea reprezinta din punct de vedere psihologic modul in care este integrat in structura intrapsihica genul social feminin.

Dezvoltarea feminitatii, a identitatii de gen, incepe inca din copilaria timpurie prin acceptarea apartenentei la categoria data de sexul biologic. In copilarie, feminitatea se dezvolta prin asimilarea modelelor si prescriptelor sociale. Admiratia sau din contra dispretul fata de simbolurile sociale ale feminitatii reprezentate prin rochite, codite, fustite, atitudini „elegante” si comportament rezervat ne sunt induse inca de mici de catre persoanele care ne ingrijesc. In aceasta etapa un rol esential in joaca identificarea cu personajele feminine din povesti.

Feminitatea se dezvolta o data cu transformarile fizice din pubertate si adolescenta timpurie iar modelele se diversifica. In adolescenta tarzie se realizeaza o intelegere mai matura a identitatii de gen, atunci apar primele intrebari si primele introspectii, primele dezacorduri cu atitudinile cerute si modelate, primele revolte.

Feminitatea, o data dezvoltata, nu ramane statica ci va exista o permanenta adaptare a modelelor invatate la cerintele realitatii. Femeia matura, prin experientele de iubita, mama, sotie, isi completeaza imaginea propriei feminitati, se intregeste si chiar daca uneori nu se intelege si nu isi verbalizeaza rezultatele introspectiilor, experimenteaza o continua schimbare de sine.

Pe parcursul dezvoltarii feminitatii pot sa apara dificultati date de negare apartenenetei la gen de catre o figura de atasament, mesajele contradictorii, modelele contradictorii, absenta unor modele sanatoase, modele foarte rigide dificil de adaptat, ridiculizarea unor aspecte ce tin de feminitate, etc.

In grupul de psihoterapie vom explora dificultatile ce apar in cursul dezvoltarii feminitatii, dificultatile de acordare a modelelor invatate la cerintele realitatii si idealul personal. Vom incerca sa gasim raspunsuri la intrebarile: „ Ce inseamna pentru mine feminitatea?”, „ Cine sunt eu ca femeie?”, „ Care sunt nevoile mele ?”, vom explora cum ne ajuta si cum ne blocheaza idei de genul „Femeile sunt slabe, trebuie ocrotite. ”, „Femeile trebuie sa fie intotdeauna aranjate.”, etc.

Pe parcursul sedintelor de terapie de grup vom incerca sa raspundem intrebarilor voastre, dilemelor care va framanta referitor la propria feminitate, vom incerca sa facilitam procesul de introspectie.

Grupul va fi condus de: Lucia Ionas, Psihoterapeut
                                          Ioana Pop, Medic Psihiatru, Psihoterapeut

Administrativ: - maxim 8 participante, grup inchis (pe parcurs nu se mai pot inscrie noi participanti)
                            - 2 ore
                           - Saptamanal, incepand din data de luni 3 Noiembrie 2014 in intervalul orar 18 – 20

Locatia: Centrul de Psihiatrie si Psihoterapie PsyClass, Bucuresti, str Cuza Voda 64, www.psyclass.ro

Pentru informatii suplimentare si inscrieri ne puteti contacta la adresa office@psyclass.ro sau la telefon 0751 133 134

Aveti o intrebare? Ne puteti contacta la